Tretina potravín skončí v koši

Napsal Zdravie-z-prirody.pise.sk (») 30. 8. 2014 v kategorii Potraviny všeobecne, přečteno: 628×
Zaujalo mě : eetgo.cz = eet zdarma a onlinesmetisko.jpg

Podľa OSN ročne vyhodíme až neuveriteľných 1,3 miliardy ton potravín. Toto číslo predstavuje asi tretinu všetkých vyrobených potravín a sumu približne biliardu amerických dolárov.

Hovoríme o 95 až 115 kíl potravín vyhodených na jedného Európana ročne. Pritom nejde o zhnité či inak znehodnotené potraviny, ale o tie, ktoré by sa ešte mohli zjesť. A pridajme ďalšie čísla: v EÚ ročne vyhodíme asi 89 miliónov ton potravín, toto vyhadzovanie stojí globálnu ekonomiku asi 570 miliárd eur ročne. Ak Európan vyhodí približne 115 kíl potravín, tak človek z rozvojovej krajiny vyhodí iba 11 kíl. Prečo jedlom tak plytváme?

Kde sa plytvá najviac

Vyhadzovanie potravín sa najviac vyskytuje v hoteloch, reštauráciách, supermarketoch a domácnostiach. Najviac plytváme ovocím a zeleninou. Pozrite sa do odpadkového koša, čím sa plytvá vo vašej domácnosti?

Aké sú dôsledky plytvania?

Ak sa nad plytvaním potravinami zamyslíme, logicky nám vychádza, že keby sa menej produkovalo, menej by sa minulo vody, spálilo elektriny či pohonných hmôt. Tak sa teda pozrime, aké sú dôsledky plytvania. Rozdeľme ich do troch bodov: ekonomické, environmentálne a sociálne. Ekonomické dôsledky vysvetľujú aj čísla uvedené na začiatku článku, a teda to, koľko ročne stojí plytvanie globálnu ekonomiku. Globálna ekonomika však asi mnohým veľa nehovorí, tak si radšej povedzme, koľko by ušetrila jedna domácnosť. Bolo by to asi 600 eur ročne. A pridajme ešte jedno číslo, a to 1,3 miliardy dolárov ročne. Toto číslo hovorí o tom, koľko napríklad Američania ročne minú na odvoz vyhodených potravín na skládky. V EÚ to nie je príliš odlišné.
A tak si pri ekonomických dôsledkoch kladieme otázku: Neovplyvňuje nadprodukcia potravín aj cenu výsledného produktu?

Ako sme už načali, k environmentálnym dôsledkom patrí nielen spotreba pohonných látok, vody či elektriny, ale predstavte si tej zbytočne použitej chémie pri pestovaní či tvorba metánu pri hnilobnom procese… Aj ten totiž prispieva ku globálnemu otepľovaniu. A ešte jeden neuveriteľný fakt: Na výrobu 100 gramov čokolády je potrebných 1 716 litrov vody!

A do tretice etické dôsledky plytvania potravinami. Podľa nás je prinajmenšom neetické plytvať potravinami, keď 12 percent svetovej populácie trpí podvýživou. Len si predstavte sumu, ktorú by sme ušetrili a kde by sme tieto peniaze mohli použiť. Napríklad na pomoc hladujúcim?

Čísla, ktoré vám v tomto článku ponúkame hovoria nielen o Európanoch, ale aj o Američanoch. Aj vy si pri čítaní predstavíte obézneho Američana ako sa napcháva hamburgerom? Nadváha a obezita je veľkým problémom nielen na starom kontinente, ale aj za „veľkou mlákou“. Preto sa nám predostiera ďalšia otázka: Naozaj potrebujeme toľko jedla?

Ak sa dnes spýtate majiteľa obchodu s potravinami, prečo nepredané kusy nedá charite, čo myslíte, čo vám povie? Povie, že by musel minúť ďalšie peniaze na to, aby potraviny niekam dopravil, naviac by musel zaplatiť 15%-nú spotrebnú daň z predajnej ceny a to sa mu neoplatí… Každý nech si svoj názor vytvorí sám. A čo vy?

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
[*1*] [*2*] [*3*] [*4*] [*5*] [*6*] [*7*] [*8*] [*9*] [*10*] [*11*] [*12*] [*13*] [*14*] [*15*] [*16*] [*17*] [*18*] [*19*] [*20*] [*21*] [*22*] [*23*] [*24*] [*25*] [*26*] [*27*] [*28*] [*29*] [*30*] [*31*] [*32*] [*33*] [*34*] [*35*] [*36*] [*37*] [*38*] [*39*] [*40*] [*41*] [*42*] [*43*] [*44*] [*45*] [*46*] [*47*] [*48*] [*49*] [*50*]   [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel sedm a třináct